Et gammelt håndverk

Soon Smykkeverksted

Et gammelt håndverk


I Son jobbes det med edelt metall. Gullsmed Tomas Sættem driver sitt verksted og butikk midt i Son. Soon smykkeverksted ligger i Gullich gården som daterer seg helt tilbake til slutten av 1700-tallet. Her er det tradisjon i veggene!

Dyp konsentrasjon

Eget design og skreddersøm

Tomas etablerte seg med eget smykkeverksted i Son i 2005 og har blitt et populært innslag i «bybildet». De fleste smykkene er bestillingsverk og skreddersys i nært samarbeid med kundene. Alt er 100% håndlaget, og hvert arbeid er unikt. Han jobber med smykker i gull og sølv, men også jern og andre spennende materialer. Spesialiteten er diamanter i alle variasjoner, men bruker også andre edelstener i arbeidene.

Gjenbruk på høyt nivå

Gamle smykker kan smeltes og formes påny. Mange har gamle og arvede smykker de ikke lenger bruker, og med omsmelting og ny utforming kan «nye» smykker gjenoppstå. Gull er blant de mest resirkulerte råvarer i verden, og til og med støvet blir tatt vare på. Tomas erfarer at mange tror det er veldig dyrt, men det behøver ikke koste mer enn masseproduserte smykker.

Et verksted som lever

Verkstedet er innredet med så få nye gjenstander som mulig. Tomas legger vekt på gjenbruk av gammelt verktøy, disker og arbeidsbenker. Han har spesialbestilt skuffer og skap av gamle materialer, og verkstedet oser av tradisjon. Han har laget kaffebord av den ene halvparten av den gamle gullsmeddisken, den andre halvparten har han laget som kundebehandlingsdisk. 

Bruk av gammelt verktøy

Del denne artikkelen