Smålensbanen

Holen

Smålensbanen


Den gamle jernbanetraseen gjennom Vestby er under opprustning, men store deler av strekningen kan allerede oppleves. Gamle spor etter jernbanen kan fortsatt finnes, og det er lett å fantasere om at det kommer et tog! Strekningen kan benyttes som gang- eller sykkelvei.

Gamle Såner jernbanestasjon

Historisk sus

Jernbanestrekningen fra Oslo til Kornsjø ved Halden ble bygget sent på 1800-tallet, og i 1878 ble den første prøveturen foretatt på strekningen mellom Råde og Hølen. Selveste Oscar II og hans dronning Sophie var med for å oppleve hendelsen. I sin het strekningen Smålensbanen, men er nå bedre kjent som Østfoldbanen.

Veiskilt fra tiden før motorveien

Fra Kjenn til Son via Hølen

Turstien starter i Kjenn, rett nord for Hølen. Hele strekningen vil være på om lag 7 kilometer. Underveis kan man stoppe i Hølen og nyte en kopp kaffe, og utforske tettstedet som er kalt «stedet med bruene». Her er gammel trebebyggelse tatt godt vare på. Selv om Hølen ikke ligger ved sjøen, finnes allikevel en vei som heter Lille Strandgate!

En luftig tur

Det mest spektakulære vil være å sykle eller gå over den gamle jernbanebrua som rager høyt opp i luften og går gjennom Hølen. Den kalles også Viadukten eller Hølensbrua. Viadukten sto ferdig i 1878 og er en massiv jernbanekonstruksjon. Siste ordinære rutetog over brua gikk lørdag 21. september 1996 kl. 00:45.

Arbeidet med å åpne jernbanebrua for publikum startet høsten 2020. Vestby Kommune satser på å ha brua og hele strekningen ferdig innen 2021.

Fra toppen blir det fin utsikt

Del denne artikkelen