Skøyteis i Vestby

Solen skinner over skøyteisen på Kolåstjernet. Bilde.

Skøyteis i Vestby


Vinterstid finner du flere fine skøytemuligheter i Vestby. Skøytebanene holdes ved like og driftes av frivillige. Noen er tjern som fryser til og andre kunstige skøytebaner som klargjøres fullt og helt av lokale ildsjeler. De krever alle vedlikehold og dugnadsånd for å holdes i god stand, og egeninsats er alltid velkommen! Oversikten viser stedene hvor det vanligvis er skøyteis i kommunen.

Frivillig innsats

Ved snøfall er det viktig at banen måkes. Mangler banen lys på kvelden må det meldes inn til kommunen. Er det hull i isen må det vannes så det fryser fint til over natten. Hver kveld etter bruk skrapes isen så det ikke blir ujevn og humpete skøyteis. Trengs det mer utstyr for å kunne gi et godt tilbud, som skøyteisskrape, hockeymål, må det følges opp med kontaktperson i kommunen. Skøyteisen trenger alltid folk for å holde isen i stand. Dugnadsånden lenge leve! (Og ikke minst en god treningsøkt).

Sikkerheten først

På et tjern eller vann bør istykkelsen være minimum 10 cm stålis for å kunne kalles trygg å gå på. Husk at tykkelsen kan variere på naturiser, og flere personer på isen krever tykkere is. Før du går utpå er det viktig å sjekke tykkelsen selv eller forhøre deg med lokalmiljøet. Tykkelsen kan du måle ved å lage et hull i isen med et isbor for så å måle. Du kan lese mer om sikkerhet på is her.

Mange flotte skøytebaner

I alle kriker og kroker i kommunen har vi skøytebaner, noen små og noen litt større. Bak hver og en av de står ofte en eller flere ildsjeler som jobber hardt for å klargjøre og ta vare på isen. Bistå gjerne med å gjøre banene skøyteklare – måke, skrape og annet du ser du kan bidra med. Meldes det snøfall er det bare å ta med snøskuffe og et smil!


Les om de flotte skøytebanene rundt i kommunen, hvor du parkerer, følg med på værmeldingen og ta med deg skøytene for å sjekke ut en eller flere av dem.

Hvitsten

Grendehuset

I Hvitsten er det skøytebane utenfor Grendehuset. Parkering like ved banen.

Hølen

Hølen Skole

I Hølen er det en skøytebane ved Hølen skole. En grusbane utenfor skolen som de siste 25 årene har blitt opparbeidet og vedlikeholdt hver vinter av en frivillig fra Hølen og Såner vel sin skøytebanegruppe.

Brandstad Stadion

Brandstad Stadion opparbeides av to ildsjeler i Hølen. Banen vannes for klargjøring og gjennom sesongen. Banen er opplyst på kveldstid.

Kjennstjernet

Kjennstjernet er det også fin skøyteis.

Godt opplyste skøytebaner på kveldstid åpner for en liten økt
på skøyteisen midt i uka også.

Vestby

Risilbanen

Skøyteis på Risilbanen utenfor Vestbyhallen ved Pepperstad. Her jobber to frivillige hardt for å sette istand skøyteis på grusbanen og måke ved snøfall. Gjennom sesongen blir banen hyppig vannet for å kunne gi et godt tilbud til de som vil bruke den. Det er godt med parkering utenfor Vestbyhallen.

Grøstad Stadion

Grøstad stadion finner du i Soleveien 3, innerst i veien. Parkering ved Sole Skog barnehage.

Høgdabanen

Høgdabanen ligger i Vestby nord på Høgda. Jan-Eddy Narozny er en kjent ildsjel som har holdt skøyteskole og vedlikeholdt banen i mange år. Det er en grusbane som vannes for å starte sesongen. Ved banen er det bålpanne og sittemuligheter. På kvelden er det opplyst på banen. Høgdabanen finner du mellom Måneveien 10 og 23B.

Skøytebanen på Randem. klargjort og fin. Bilde.
Skøyteis på Høgdabanen holdes godt ved like og står klar for
skøyteglade barn og voksne.
Haugertjernet

Nærmere Vestby nedover mot Emmerstadbukta og et stykke videre fra parkeringsplassen er det skøyteis på Haugertjernet. Stort tjern med plass til mange.

Son

Kolåstjernet

Kolåstjernet ligger nord for Son sentrum, på vestsiden av brua i Kolåstjernveien. Det er ikke offentlige parkeringsplasser ved Kolåstjernet – så her må man passe godt på å ikke blokkere for beboere og redningskjøretøy. Det er god plass på parkeringen på Ørajordet nærmere Son sentrum. Noen år kan man parkere på jordet syd-vest for tjernet. Med det er pløyd opp sesongen 2021/2022.

Når mørket faller på finnes lyskastere med timer, som lyser opp banene. Det er bryter til lyskasterne under sikringsboksen i en strømstolpe uten lys på vestsiden av tjernet, like ved enden av jordet. Med støtte fra kommunen har det blitt gjort innkjøp av isskraper til å måke over isen. Tjernets ildsjel har snekret sammen hockeymål til fritt bruk.

Stavnestjernet

Kjører du videre forbi golfbanen mot Kjøvangen kommer du til Stavnestjernet. Her har nærmeste nabo stått på for å legge tilrette for strålende skøyteopplevelser. I helgene står det parkerte biler langs veien forbi hele tjernet og nesten helt ned til alleen ved golfbanen. Det er også parkeringsmulighet ved en liten parkeringsplass på høyre hånd like etter alleen.

Fabelaktig skøyteis på Stavnestjernet.
Breviktjernet

Ved Brevik skole ligger Breviktjernet. Her er det en fin bålplass. Nærmeste parkering er ved Brevik Skole og gateparkering ved Solåsen FUS Barnehage. Flott dugnadsånd i nabolaget. Tidvis spyles det med vann for å vedlikeholde isen. Det er mulighet for å lyse opp om kvelden. Bryteren til lyskasterne er i sørenden av tjernet. Knappen sitter under grå boks på lysstolpen ved gangveien.

Flott dugnadsinnsats har resultert i et stort og variert tilbud på Breviktjernet. Foto: Glenn Johansson

Strømbråten

Ved Vestby Naturbarnehage på Strømbråten i Son er det en grusbane som klargjøres som skøyteis på vintern. Pappaene i gata er ildsjelene for å holde banen ved like med vanning og måking. Det er parkeringsplasser i tilknytning til barnehagen. Akkurat passe størrelse for litt skøytegåing i hverdagen for de som bor i nærheten.

Bjørnedammen

Inn i skogen bak boligfeltet Vollehagen/Skoglundkollen på Deør ligger Bjørnedammen. En fin nabolagsbane tilrettelagt fra naturens side.

Hva er siste nytt om skøytebanene?

Hold deg oppdatert på forholdene på de forskjellige skøytebanene på egen side laget på Facebook.


Del denne artikkelen