Smaalensbanen – Turveien fra Son til Hølen

Den gamle jernbanebrua sett fra bakkeplan med grønne trær på en solrik dag i Hølen. Bilde.

Smaalensbanen – Turveien fra Son til Hølen


Deler av den gamle jernbanetraseen kalt Smaalensbanen går fra Sonsveien til Kjenn. Broen over Hølen har lenge stått ubrukt, men drømmen har hele tiden vært å gi folket tilgang igjen. Sommeren 2021 nyåpnet gang- og sykkelveien med en restaurert bro. Hele strekningen kan nå kjøre som før akkurat slik som da jernbanen gikk her. Gamle spor etter jernbanen kan fortsatt finnes, og det er lett å fantasere om at det kommer et tog!

Det gamle skiltet til Såner Jernbanestasjon hengende på det gule stasjonsbygget. Bilde
Gamle Såner jernbanestasjon

Historisk sus

Jernbanestrekningen fra Oslo til Kornsjø ved Halden ble bygget sent på 1800-tallet, og i 1878 ble den første prøveturen foretatt på strekningen mellom Råde og Hølen. Selveste Oscar II og hans dronning Sophie var med for å oppleve hendelsen. I sin het strekningen Smaalensbanen, men er nå bedre kjent som Østfoldbanen.

Et gammelt veiskilt utført i tre, malt hvitt og rødt med retningsvisere mot Moss og Oslo. Bilde.
Veiskilt fra tiden før motorveien

Fra Kjenn til Son via Hølen

Turstien starter i Kjenn, rett nord for Hølen. Hele strekningen er på om lag 7 kilometer. Underveis kan man stoppe på Hølen Kafé og nyte en kopp kaffe, og utforske tettstedet som er kalt «stedet med bruene». Her er gammel trebebyggelse tatt godt vare på.

En luftig tur

Det mest spektakulære er å sykle eller gå over den gamle jernbanebrua som rager høyt opp i luften og går gjennom Hølen. Den kalles også Viadukten eller Hølensbrua. Viadukten sto ferdig i 1878 og er en massiv jernbanekonstruksjon. Siste ordinære rutetog over brua gikk lørdag 21. september 1996 kl. 00:45.

Den flotte stålkonstruksjonen til Hølensbrua sett fra undersiden. Bilde.
Flott konstruksjon sett fra undersiden.

Del denne artikkelen