KULTURDØGN SOON – Godtepose med lave skuldre

To damer sitter ved et bord i solen. Kulturdøgn Soon sin logo på ryggen av den ene damen.

KULTURDØGN SOON – Godtepose med lave skuldre


Firerbanden og hundre frivillige gir seg ikke. Etter ett års coronapause blir det Kulturdøgn i Son i år. I Oslofjordens første sørlandsperle.

– Vi vil lage liv i Son igjen. For hele familien. Alt er gratis, sier Mats Looman. Administrator. Nederlandsk bakgrunn. Ekspert på logistikkløsninger. Møbelsnekker. Familiebedrift i blomsterbransjen Ja takk, musikk og snus.
– Jeg ville gjerne være en del av Sons kulturliv. Spesielt da alt ble borte. Klubben forsvant. Vannet (Brygga) ble revet, og nå er Kroa borte. Ingen utescener igjen, sier Looman.

Broket firerbande

I tillegg til Mats Looman, Kai Dybedahl, malermester, lydmann og opptredende musiker i diverse band: Rolling The Stones. Rullende steiner. Rutherford. Soon Strengelag. Kveldsjam med inviterte artister på torget fredag. Etterpå forandres Son til en eventyrby – fasader og trær lyssettes i spektakulære farger.

Line Enerhaugen. Vinimportør med serveringserfaring og logistikk, hun som kan alle reglene. Og selveste Renathe Stubberud som i likhet med Looman og Dybedahl er beæret med Årets Sooningpris.
– Renathe er et unikum. Glir mellom alt og alle. Smooth. Framhever aldri seg selv. Gjør ikke mye av seg på møtene våre. Men det er hun som er der vi ikke er. Når vi glemmer. Gjør alt som må til når folkefesten har begynt. Ønsker artistene velkommen, sier Mats Looman.
– Det er her jeg er. Jeg er med fordi jeg synes dette bare er gøy. Men jeg sier fra til gutta når det er nødvendig, sier Renathe Stubberud.
– I 2021 trenger vi Kulturdøgn Son innenfor de sosiale rammene vi har. Vi har størst tro på lokale krefter. Kulturdøgnet skal være for folk i Son. Nå har vi kontaktet alle og virkelig tyna porteføljen vår. Det har ikke vært bare lett. Mange har ikke sett hverandre på lenge, siden Norge ble stengt ned, sier Kai Dybedahl.

To damer og en mann sitter ved piknikbord foran et sirkustelt. Foto.

Væravhengig folkefest

De fikk bare to sammenhengende år. Nå blir det tre og det fjerde følger kanskje med. Kulturdøgnet i sensommer-Son. Vått og fælt og småuhyggelig i 2018. Da Tor med hammeren tok over. Men i 2019 smilte værgudene.

Så 12. mars 2020 ble Norge stengt ned av viruset som muterer. Og det har vart til i år, og varer og varer. Så i år er det nødvendig med kohorter. Bonger. Antibac. Logistikk. Å overholde smittevernregler. 200 plasser ganger to på torget. Servering til 400 gjester ved bordene. Hver sin benk. Ingen svinsing mellom bordene tillatt. Det skal rigges scener og telt på to torg. For en uke siden var verken scene, lyd eller lys på plass.

40 innslag på to døgn

Arrangørene kaller det Mini-kulturdøgn. Mini? 40 innslag på 48 timer.
På et halvert budsjett.
– Er det nødvendig å snakke seg ned?
– Vi startet vel i det små da vi på forsommeren skjønte at Kulturdøgn kunne la seg realisere. Vi måler oss vel opp mot oss selv i 2019, sier Mats Looman.

Kulturminister Abid Raja har lovet mye, men ikke til en lokal arrangør basert på frivillighet med et arrangement som varer i tre dager. Nå jobber firerbanden døgnet rundt for å lage en folkefest.
– Min mening er at kultur ikke skal være gratis, sier Helge Sveen som sammen med sin elleville gjøglerpartner Hanne Dahle allikevel stiller opp med improvisasjonsteater. Skuespillerne Øyvind Kjeksrud og Geir-Atle Johnsen er med på dugnaden.

Åpent tak

Utearrangementer er sårbare fordi mye skjer – ja, akkurat, ute. Uten tak over hodet. Det hølja ned i 2018. Lysna i 2019. Sol. Himmelen var blå. Son i sola. Og så ble det lukka ned som alt annet 12. mars 2020. Hvor er scena? Jo, den bygges på drosjetorget og koster visst kvarte budsjettet til Kulturdøgn Son som er blitt halvert siden 2019. Altså i den bittelille parken vår. Kunsttelt ved siden av – i Glenneparken. Her er tegneverksted for barna og Auksjon. Veteranbiler søndag. Trebåter på brygga. Kystkulturmuseet.

Gjøre Son levende

– Jeg satt og tenkte på denne ideen i København. Om å lage et døgnåpent arrangement i Son. Hadde en krevende livssituasjon selv, sier Nina Reff.

Nina Sommerfelt Reff var med på å starte Kulturdøgn i Son. Fra å drodle på Skjærholmen på Hvaler. Med en utstilling av hodeskulpturer og kunst i vannkanten. Sammen med Ingrid Amuri Rutherford som på oppfordring lagde arrangementsplakaten.
– Son med sin beliggenhet og historie. Ønske om å gjøre Son levende igjen. Å vise mangfoldet innen kunst og kultur. Son med tradisjon og tidligere festivalarrangement. Viktig for hele Vestby kommune. Folkefest med høy sosial profil, sier Nina Reff. Nina Reff har bodd i Son i mange år. Sett Klubben bli borte. Kroa er borte. Selv den livlige, rølpete brune puben på Vannet er borte. Ingen scener igjen.

– Nina Reff inspirerte oss. Skapte illusjonen av hva vi kunne få til. Jeg ville bli med, hadde lenge villet bli en del av et kulturliv i Son som virket litt dødt. Kai (Dybedahl) vil alltid noe større enn meg. Men uten han hadde jeg aldri blitt med, sier Mats Looman som ikke har tankekraft til å tenke om det blir et nytt Kulturdøgn i 2022.

En tradisjon

Vi vil gjerne at dette skal bli en tradisjon. Men midt oppi 2021 er det for langt fram nå.
– Jeg ville egentlig bare steke vafler og pølser. Være flue på veggen, sier Line Enerhaugen. For det ble ikke bare vafler.
– Jeg, Line, er kommersiell. Men det ble litt annerledes enn jeg hadde tenkt meg. Det ble mye større. I 2019 var det stort. Jeg har nok vanskelig for å si nei, sier hun.

Nå sitter Line Enerhaugen og Renathe Stubberud med ansvaret for å organisere vaktskift på mellom 80 og 100 frivillige i fire timers økter i 48 timer.

– Vi gutta blir fort hengt opp i vårt. Jeg står og prater med en artist og glemmer tida. Kai holder på med lyd, lys og scena. Og plutselig har tida gått. Mens Renathe har tatt imot alle og gjort alt det nødvendige vi ikke tenker på, sier Mats Looman.


Tekst: Nina Johnsrud (ninjaravn@gmail.com)
Foto: Joanna Butler

Nina Johnsrud (Son) i sin posisjon som tidligere honorert journalist og hennes venninne og tidligere samarbeidende felt fotograf Joanna Butler (Son), har som frivillig bidrag laget en artikkel om Kulturdøgn Soon – arrangementets sjel, ambisjon og visjon og menneskene som står bak årets store folkefest i Vestby Kommune. De begge legger stort trykk på at her MÅ folk se sin besøkstid å komme til Son i helgen!!

Følg Kulturdøgn Soon på Facebook

Kulturdøgn Soon – 13-15. august 2021


Del denne artikkelen