Naturopplevelser

Flott utsikt over Son fra Garpefjellet med solskinn og blå himmel. Bilde.

Naturopplevelser


Vestby kan by på mange fine turer med topper, kulturopplevelser langs stien og fjorden rett ved. Det er mange turstier, egnet for store og små. Kyststien er blant strekkene som er et veldig populært turmål.

Som alternativ til gåturer er det mange andre måter å oppleve naturen på. Kanskje du foretrekker å padle i kajakk langs kysten og oppleve små idylliske laguner og skjulte strender? Eller kanskje du ønsker deg en enkel tur med barnevogn fra Son til Hølen? Flere av stiene passer også godt til sykkel. Mange synes det å spille Geocaching er en fin måte å komme seg ut på, morsomt for både store og små. På vinterstid finner du her skøytebaner, skispor og slalombakke!

En kort eller lang tur langs Kyststien

Deler av Kyststien er utbedret og bygget av sherpaer fra Nepal, og kalles nå «sherpastien». Det ble bygget sti og trapper ved bruk av kun naturstein fra området. Kyststien kan oppleves gjennom Hvitsten, Son og Ramme gård. Her er det mange vakre opplevelser langs kuperte og varierte stier og veldig lite trafikkerte veier. Her er det strekk for sykling så vel som for rullestol, så dette er turstien for alle nivåer. 

Geocaching

Det er mange entusiastiske geocachere rundt om i verden. Det har regelrett blitt en trend og i Vestby er det mange steder man kan spille dette med hele familien. Mange bruker det som et bevisst tiltak for å komme seg ut og oppleve noe nytt samtidig. Det er en fin måte å kombinere eventyrlyst med det å bevege seg, sunt og underholdende samtidig. Dette er en global aktivitet som man faktisk kan gjøre hvor som helst og når som helst. 

Ødemørk og Eventyrstien

Ødemørk er kjent for den flotte og trolske naturen. Her finner du også Ødemørkstua som er åpen søndager der du kan kjøpe kaffe og vaffel. Det er muligheter for å grille på grillplassen og man kan søke ly i en gapahuk. Eventyrstien er en fin stisløyfe i skogen ved Ødemørk der du kan bevege deg mellom Ishavet naturreservat og den trolske stemningen denne skogen innbyr til. I den østlige delen av Eventyrskogen mot Breimåsan går du forbi mørke urer og storslagne gamle osper. Det er parkeringsmuligheter en kort spasertur fra Ødemørkstua.

Sjekke utsikten fra toppen av Son

En flott rundtur til toppen av Vardåsen, 116 meter over havet. Vardåsen har fått navnet sitt på bakgrunn av alle varslingsvardene som er lokalisert nær toppen av Vardåsen. Ruta til toppen kan by på spennende natur, sjøutsikt og gamle kulturspor. Det er relativt krevende å gå opp da stien er noe kupert. Naturen her er vel verdt turen. På forskjellige steder kan du nyte utsikt over flere av øyene i skjærgården, som Tofteholmen, Ranvikholmen, Mølen, Bevøya og Jeløya. Føler du deg ekstra sprek kan det anbefales å klatre opp steinrøysen til topps. Herfra kan du på en klar dag se helt til Holmenkollen i nordvest og langt inn i Sverige mot øst. Avslutningsvis kan du vurdere å ta en avstikker til Kjøvangen brygge og badestrand for et forfriskende bad.  

Arrangerte turer av Vestby Turlag

Hver uke arrangerer Vestby Turlag felles turer med guide. Det er bare å melde seg på, enten du er alene eller ønsker å ta med deg noen kjente på turen. De frivillige i turlaget har i samarbeid med kommunen laget flere forskjellige turforslag om du ønsker å ta fatt på turen på egenhånd. De er alle lagt inn i kommunekartet. Her finner du turer gjennom Hvitsten, Son, Hølen og Vestby.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden er kjent som St. Olavsvegene til Trondheim. De finnes i Norge, Danmark og Sverige merket med St. Olavsvegenes logo. Leden som går gjennom Vestby Kommune heter Borgleden og er en av ni ruter i Norge. Samlet er Borgleden en 9 dagers tur på 176 kilometer. Vil du ha full uttelling på ruta skal du starte ved grensen i Halden, gå gjennom Østfold for så å avslutte i Oslo. Er du interessert i en litt mindre etappe er det fullt mulig å dele opp i kortere økter for en perfekt søndagstur, for dagsetapper eller for en lengre tur med overnattinger underveis. Ruta går gjennom et variert og frodig kulturlandskap. Er du interessert i en av de kortere etappene kan du gå fra brua i Son og følge skiltene så langt du ønsker. Lag din egen rute på hjemmesiden til Pilgrimsleden og følg kartet.

Pilgrimsleden er godt merket med røde skilt

Der hjemmefronten sprengte tyskernes dieselreserver 

Et stykke historie ikke langt fra Son sentrum. En flott gåtur i retning Kjøvangen, halvveis gjennom alleen og til venstre. Når du kommer til porten til den innerste gården er det bare å ta til venstre i retning sjøen. Tidligere hadde Norsk Brændselolje drivstofflagrene sine her ved Laksa. De tysker styrkene brukte Son som bunkringssted for ubåtene sine. Den 18.august 1944 sprengte hjemmefronten tankene, etter å ha mottatt ordre fra London i form av koden «kua har grønne strømper». 7000 tonn diesel til ubåter, det siste store tyske hovedlageret på Østlandet, og 400 liter solarolje ble ødelagt, og anlegget brant i ti dager. Tankene smeltet, men fundamentene er synlige i landskapet. Her kan det være fint å telte, overnatte i hengekøye, bade og grille.

En fin rundtur Son – Hølen

Denne turen blir kalt en «urban byvandring» og starter du i Son sentrum, kan du gå til Hølen langs Såna elven.  I det du ankommer Hølen ta en tur innom Hølen Kafé, en koselig kafé idylliske omgivelser. Broene i området er unike og bør oppleves. De representerer et stort spenn i både tidsrom for bygging og av type, de er faktisk unike på landsbasis. Både Hølen og Son har også en interessant historie fra 1500/1600-tallet. Såna elven ble blant annet brukt til tømmerfløting ned til Son, der tømmeret så ble lastet om bord i skuter for å fraktes videre. Etter en pust i bakken i Hølen er det tilbaketuren som venter. Legg ruta langs det gamle jernbanesporet og videre på stien gjennom skogen hvor du kommer tilbake til Son ved Kiwi på Sletta. 

En padletur langs kysten

Det er flere litt bortgjemte perler i skjærgården. Nærmeste øy er Sauholmen, rett utenfor sentrum. Her er det flere små sandstrender, viker, laguner og svaberg. En fin tur er rundt øyene og mellom søndre og nordre Sauholmen. Det er en liten utedo på øya og det er muligheter for å sette opp telt. Hulvika er veldig fin å besøke padlende. Denne vika ligger veldig skjermet. Kjøvangen er en strand tvers over Hulvika. Den er også veldig fin å utforske med kajakk, her er det både sandstrand og svaberg.

En padletur mellom øyene ved Sauholmen

Besøke den vakre Havlystparken på Ramme

En fantastisk park med flott beplantning, utsikt over fjorden og skulpturer helt tilbake fra oldtiden. Et team av gartnere jobber for å vise frem det vakreste fra hver sesong. En opplevelse!

Panoramautsikt mot vest

En kort gåtur ved boligfeltet på Pepperstad i Vestby og du kan finne veien til utkikkspunktet på Brattåsen. Den flotteste panoramautsikt over Oslofjorden og Vestfold, 136 meter over havet. En herlig plass for å se de vakreste solnedganger.