Hvitstens historie

Hvitsten

Hvitstens historie


Hvitsten var et av Oslofjordens første sommerparadis. Her kom besøkende fra Christiania, og Edvard Munch kjøpte eiendommen Nedre Ramme i 1910.

Skipshistorie og gallionsfigurer

Skipsrederiet Fred. Olsen & Co ble grunnlagt i Hvitsten i 1848, og er eiet og drevet av samme familie i over 170 år. Rederfamilien har satt sitt preg på stedet, og Hvitsten kapell fra 1903 var en gave fra Bolette Marie Olsen. Brødrene Fred og Petter bor i dag i Oslo. Familiestedet i Hvitsten tilhørende rederfamilien heter Vestre Lysedahl og disponeres av Fred Olsen. Når Petter Olsen er i Hvitsten bor han på Ramme Gård.

I Hvitsten har familien Olsen satt opp hele 37 originale gallionsfigurer fra ulike skip som seilte i perioden 1938-1976. Alle skipene hadde navn som begynte med bokstaven B. Figurene er i full størrelse slik de var festet i baugen på båtene. De er alle laget av kjente norske kunstnere som Ørnulf Bast, Nils Aas, Skule Waksvik og mange flere. Gallionsfigurene er en permanent utstilling i et parkområde rundt Hvitsten kapell, gamle Hvitsten skole og ved badeparken. Området er åpent for alle hele året.

Hvitsten 1968 Foto Henriksen & Steen

Christiania bohemen

I 1876 kjøpte Oda Lassons far et sommersted i Hvitsten. Stedet ble et sagnomsust møtested for kunstnere på besøk. Hit kom Frits Thaulow, Nils Hansteen, Hans Jæger og Christian Krogh som Oda ble gift med.

Edvard Munch og Ramme

Edvard Munch kjøpte i 1910 Nedre Ramme som sommerbolig og atelier. Her malte han flere av sin kjente bilder, blant annet Alma Mater til universitetets aula i Oslo. Munch eide Nedre Ramme frem til sin død i 1944.

I dag kan man besøke Ramme Gård og oppleve Munchs hjem og eiendom, og vandre i hans landskap.

Hvitsten 1958 Foto Mittet

Hvitsten i dag

Hvitsten har flere sommerhus enn fastboende. Om sommeren kan man nyte et glass når det er pubkveld på brygga. Stedet kan by på strender og turstier. Sørover langs kystkulturstien kan man oppleve spennende trappetrinn i fjellet som sherpaer fra Nepal har bygget.